2009. április 29., szerda

Boldog Özséb

Boldog Özséb
Esztergomban született 1200. körül és meghalt Pilisszentkereszten 1270. január 20.-án. Ő alapította magyar eredetű pálosrendet.
Mivel Esztergomban született, ott kezdte el tanulmányait a káptalani iskolában. Az életrajzírója szerint hallgatag, komoly és szerény fiú volt. Sokat imádkozott, böjtölt, elmélkedett.Valószínűleg részt vehetett Esztergom védésében a tatárok ellenében. Fiatalon kanonok lett. 1247-ben Pilisszántó közelében remeteségbe vonult. Kesztölc határában a Hármas barlang alatt a forrás mellé tűzte a szent kereszt tiszteletére megalapította fő monostorát. In Cruce salus - Keresztben az üdvösség. Ez vált a pálosok jelmondatává. Özséb sokat elmélkedett, imádkozott. Látomása indította arra, hogy a remetéket szervezze renddé. Hagyomány azt tartja, hogy Aquinoi Szent Tamás közbenjárt IV. Orbán pápánál a rend kanonizálása érdekében. Ágoston rendi szabály szerint kezdték el szervezni az életüket.
Fáradhatatlanul imádkozott, járt-kelt az országban. A rend védőszentének a tébai Remete Szent Pált válaszotta. Boldog Özséb 1270-ben halt meg súlyos betegségben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése